Zesdaagse Rotterdam

Historie

De traditie van de "Rotterdamse Six" in Ahoy gaat terug naar 6 januari 1971. Om 23.00 uur dit jaar werd het startschot gelost, nadat een dag eerder Ahoy' als eerste Sportpaleis van Nederland officieel was geopend door ZKH prins Claus. Ahoy's toenmalige directeur Harry Hofmeester en sportpromotor Charles Ruys waren de verantwoordelijke mannen achter de eerste editie van de Zesdaagse van Rotterdam. Hoewel de publieke belangstelling op een aantal avonden achterbleef op de verwachtingen, werd op de slotavond met een uitverkocht Sportpaleis toch de basis gelegd voor een traditie die tot 1988 zou duren.

 

In januari 1972 vond de tweede Zesdaagse van Rotterdam plaats. Een gedenkwaardige editie, want al op de tweede

dag kwam Peter Post, gekoppeld aan Sigi Renz, na een foutieve aflossing ernstig ten val. De Amstelvener brak daarbij zijn sleutelbeen en zijn bekken, waardoor hij zijn loopbaan (na 65 overwinningen in Zesdaagsen) moest beëindigen. Voor Post een ongelukkig einde van zijn wielercarrière; voor de jongere garde Duyndam en Pijnen echter de ultieme kans om de fakkel over te nemen. Zij sloten deze 2e Zesdaagse af met hun eerste zege als koppel. Voor Pijnen was het de derde zesdaagse-overwinning van een reeks die uiteindelijk tot 72 zou uitgroeien.

 

Ook de derde editie van de Zesdaagse in 1973 zou gedenkwaardig worden. De het jaar daarvoor ongelukkig ten val gekomen en tot stoppen gedwongen Peter Post werd met de organisatie belast. Als kersverse wedstrijdleider voerde hij gelijk een aantal aanpassingen door, zoals het alleen nog maar op avonden fietsen (van kwart voor acht tot twee uur 's nachts) en het contracteren van wegrenners waaronder Eddy Merckx. Post koppelde hem aan Patrick Sercu. De eerste Zesdaagse van Rotterdam onder het gezag van Peter Post werd direct een doorslaand succes. Duyndam en Pijnen wezen Sercu/Merckx een ronde terug en wonnen voor de tweede achtereenvolgende keer in het Rotterdamse Sportpaleis.

 

Tot en met het jaar 1987 volgden nog vele succesvolle Zesdaagsen, met evenzoveel memorabele momenten. Dieptepunt voor vele wielerliefhebbers was het jaar 1988, het jaar dat de laatste Zesdaagse van Rotterdam verreden werd. Veranderde maatschappelijke omstandigheden, hogere rennerssalarissen en een steeds grotere nadruk op het wielrennen op de weg noodzaakten de Ahoy' organisatie de jarenlange Zesdaagse-traditie te doorbreken. Op 27 januari 1988 mocht het koppel Danny Clark-Anthony Doyle in Ahoy' de laatste kussen van de rondemiss in ontvangst nemen. Twee jaar later werd zelfs de houten baan uit het Sportpaleis van Ahoy' verwijderd, ten gunste van meer zit- en staruimte voor andere evenementen.

Een vervolg op de Zesdaagse van Rotterdam leek daarna lang een utopie. Maar gelukkig ging in 2005, mede dankzij het feit dat Rotterdam voor dat jaar verkozen was tot 'European Capital of Sports', een lang gekoesterde wens van vele wielersportliefhebbers in vervulling: de Zesdaagse van Rotterdam is terug! Met steun van de Gemeente Rotterdam, die de komst van de demontabele wielerbaan mogelijk maakte, diverse sponsoren en mediapartners werd de basis gelegd voor deze terugkeer.

 

Louter positieve geluiden werden er opgevangen nadat de 23e Zesdaagse van Rotterdam op 11 januari 2005, na een zinderende finale, met een minimale voorsprong werd gewonnen door het Nederlandse superkoppel Robert Slippens en Danny Stam. Enthousiaste reacties over de entourage, de sportieve prestaties, de organisatie en de sfeer in het Sportpaleis van Ahoy'. De eerste Zesdaagse van Rotterdam sinds 16 jaar werd bezocht door 33.355 personen. Het hoogtepunt was het afscheid van Leontien Zijlaard-van Moorsel. Zij nam op zaterdagavond afscheid van haar sportieve carrière in een bomvol Ahoy'.

De revival in 2005, alsook de daaropvolgende edities werden enthousiast ontvangen door zowel publiek, bedrijfsleven als pers. Vast staat dat de Zesdaagse van Rotterdam definitief terug is op de Europese Zesdaagsenkalender. In deze eeuw dan weliswaar voor de 13e maal, maar in feite alweer voor de 35e keer, wordt van 5 t/m 10 januari 2017 de Six van Rotterdam georganiseerd.

 • Dubbelsteyn
 • Wooning keukens en badkamers
 • AD
 • Amstel Bier
 • Fiets
 • Hotel Ridderkerk van der Valk
 • KNWU
 • NTFU
 • Procycling
 • Rotterdam Sport
 • RTV Rijnmond
 • Soigneur
 • Nederlandse Loterij
 • Wieler Revue
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER