Zesdaagse Rotterdam

Nieuws & Media

Sensationele zege Spanjaarden in Staatsloterij Zesdaagse van Rotterdam

12 januari 2016
 
 De Europese kampioenen ploegkoers Albert Torres en Sebastian Mora Vedri hebben dinsdag de 34e Staatsloterij Zesdaagse van Rotterdam gewonnen. De Spanjaarden begonnen de slotdag als de nummers twee van het algemeen klassement, maar grepen dankzij een sterk optreden in de spannende en slopende koppelkoers de eindzege. 
 
De Duits-Franse combinatie Morgan Kneisky-Christian Grasmann eindigde als tweede. Titelverdediger Niki Terpstra mocht met Yoeri Havik als derde plaatsnemen op podium in Ahoy Rotterdam. Wim Stroetinga en Raymond Kreder begonnen de finale als leiders, maar betaalden de tol voor hun inspanningen, die hen in totaal drie nachten de leiding opbracht. 
 
Michael Zijlaard
Wedstrijdleider Michael Zijlaard: “Het was een zesdaagse met vele hoogtepunten, maar ook een editie die werd opgeschrikt door de zware valpartij van Elis Ligtlee en Victoria Williamson. De koppels waren bijzonder aan elkaar gewaagd. Behalve door de late ontknoping werd dat onderstreept door het uitzonderlijke baanrecord van twee koppels die over 400 meter tijdrit tot op de duizendste seconde exact dezelfde tijd klokten. En uiteraard was het Nederlandse sprintteam imposant, met klasbak Jeffrey Hoogland die het publiek letterlijk op de banken kreeg toen hij op de 200 meter tijdrit het baanrecord van Sir Chris Hoy uit de boeken reed.”  
 
Slotdag
In de afsluitende jacht maakten Terpstra en Havik de koers onmiddellijk hard door binnen twee minuten rond te gaan. De concurrentie moest direct in de tegenaanval en na amper een kwartier koers stonden er plots zes(!) koppels in dezelfde ronde. Het bleef vervolgens aanvallen regenen, maar de Spanjaarden bleken het taaist.  Met een fenomenale Kenny De Ketele, Europees kampioen achter de derny, ging de eindzege in het dernytoernooi naar het koppel De Ketele en De Pauw. 
 
Baanrecords
De sensationele koppelkoers was een prachtig slotstuk van een heerlijke week topsport. Maandag was het publiek in Ahoy Rotterdam bijvoorbeeld getuige van een unicum. Het baanrecord op de 400 meter tijdrit van Peter Schep en Theo Bos (21.297) werd eerst door Kenny De Ketele en Moreno De Pauw uit de boeken gereden, maar nog geen vijf minuten later noteerden Marcel Kalz en Lucas Liss precies dezelfde tijd als de Belgen: 21.282. 
 
Schep baalde geen moment nadat hij zijn record was kwijtgeraakt. ,,Als wedstrijdleider heb ik met volle teugen genoten.”
 
GPN/Provato Sprint Cup
De sprintinterland tussen Nederland en Tsjechië was een prooi voor de ‘thuisploeg’. De Europese kampioenen op de teamsprint, Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Nils van ’t Hoenderdaal waren hun buitenlandse rivalen met 183 tegen 132 punten de baas. 
 
Hoogland brak zaterdag bovendien het baanrecord van Sir Chris Hoy op de 200 meter tijdrit. Het 22-jarige sprintkanon zette met 10.273 een nieuwe toptijd neer. Hoy, zesvoudig olympisch kampioen op de baan, kwam in Ahoy Rotterdam eerder tot 20.305.
 
Talents Cup
De Talents Cup werd gewonnen door Killian Michiels en Matthias Van Beethoven. De twee Belgen pakten tijdens de eerste avond de leiding en stonden die vervolgens niet meer af. Ze wonnen met een ronde voorsprong op de Duitsers Arne Egner en Manuel Porzner. De Denen Simon Bigum en Elias Helleskov Busk gingen, met twee ronden achterstand, als nummers drie naar het podium. Michiels en Van Beethoven zijn dankzij hun overwinning verzekerd van deelname aan het elitetoernooi van volgend jaar. 
 
De Staatsloterij Zesdaagse van Rotterdam vindt in 2017 plaats van dinsdag 3 tot en met zondag 8 januari. 
 
 
 • Dubbelsteyn
 • Wooning keukens en badkamers
 • AD
 • Amstel Bier
 • Fiets
 • Hotel Ridderkerk van der Valk
 • KNWU
 • NTFU
 • Procycling
 • Rotterdam Sport
 • RTV Rijnmond
 • Soigneur
 • Nederlandse Loterij
 • Wieler Revue
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER